Artykuły

Lasagne

Off 8

Lasagne jest kolejną potrawą, która należy do najczęściej przyrządzanych potraw kuchni włoskiej poza terenem tego kraju. Danie to w zasadzie ma postać dużych płatów makaronu, które są poukładane w głębokim, prostokątnym naczyniu na przemian z farszem. Plastry te są uprzednio gotowane, lub układane na sucho. Po ułożeniu warstw potrawy do końca, potrawa jest zapiekana. Obecnie istnieje bardzo wiele typów farszu do lasagne. Jednak bez wątpienia najpopularniejszym nadzieniem jest sos pomidorowy z mięsem, który przekłada się z makaronem na przemian z beszamelem i serem. Istnieją również wersje wegetariańskie tego dania, gdzie nadzienie stanowią pomidory, bakłażany, cukinia oraz inne włoskie warzywa. Dobrym pomysłem jest również lasagne na słodko, w skład której wchodzą różne owoce. Jest to idealna propozycja na przykład na urodziny dziecka. Poza tym coraz większą popularność zdobywa lasagne ze szpinakiem, który jest uprzednio przygotowywany w aromatycznym sosie. Najbardziej popularne klasyczne odmiany to lasagne bolognese oraz lasagne napoli.

About the author / 

admin

Losowe artykuły:

  • Aranżacja kuchni – jak stworzyć funkcjonalne i estetyczne wnętrze

    Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu czy mieszkaniu. To w niej przygotowujemy posiłki, spędzamy czas w gronie rodziny i przyjaciół, a czasem nawet pracujemy. Dlatego ważne jest, aby aranżacja kuchni była dobrze przemyślana, funkcjonalna i estetyczna. Przede wszystkim, warto rozpocząć od zaplanowania układu kuchni. Powinien on być dostosowany do naszych potrzeb i…

  • Oliwa z Krety

    Najlepsza oliwa. Kreta to duża wyspa, należąca do Grecji, która co roku przyciąga wielu turystów. Ciepły klimat, zabytki, a także dostęp do morza naprawdę może ucieszyć każdego. Smakosze znajdą także liczne lokalne przysmaki, a wszystkie wzbogaca oczywiście oliwa z Krety. Oliwa jest greckim produktem, który wchodzi w skład naprawdę wielu dań, a produkt ten doceniany…