Świat kulinariów jest bardzo urozmaicony i przepełniony różnymi smakami. Można śmiało powiedzieć, że ile jest osób tyle gustów. Jedni przepadają za polską i bardzo tradycyjną kuchnią, a inni wybierają wietnamskie czy chińskie smaki. Jedną z podstawowych zasad przygotowywania przepysznych potraw jest dodawanie odpowiedniej ilości przypraw. Tak naprawdę odrobina mocnego składnika potrafi zmienić charakter i smak potrawy. Doskonale znane jest przecież połączenie czekolady z papryczką chili. Ten niepozorny składnik sprawia, że kulinaria nabierają zupełnie innego wyrazu.
Jeżeli chcemy gotować i jeśli nie boimy się eksperymentów, to właśnie na przyprawy powinniśmy zwracać największą uwagę. Wystarczy rozejrzeć się po naszych ogrodach i tam można znaleźć mnóstwo inspiracji. Mamy przecież dostęp do świeżej mięty, bazylii czy rozmarynu. Smak tych roślin jest nieco inny jeżeli je ususzymy. Wystarczy zrobić odpowiednią mieszankę i gotowe. Komponując własne dania wykorzystujmy znane już przyprawy, ale bierzmy także pod uwagę nietypowe składniki.