Jak wiadomo, im wyższa moc urządzenia elektrycznego tym lepiej, dlatego również podczas wyboru blendera należy sprawdzić ten parametr. Jeśli jego moc będzie wystarczająco wysoka, blender będzie pracował wydajniej i co równie ważne, nie będziemy zmuszeni do robienia częstych przerw podczas jego pracy. Wśród blenderów ręcznych, znajdziemy zarówno te mniejsze o mocy poniżej 200 wat, ale także takie, które dysponują mocą 800 wat. Decydując się natomiast na blender kielichowy przedział ten wynosi od 100 do 1500 wat.
Kolejny parametr, na który należy zwrócić uwagę to liczba obrotów na minutę, które wpływają na to jak szybko zmiksujemy czy potniemy określony produkt. W blenderach ręcznych bywa to 20 000 obrotów na minutę, natomiast w urządzeniach kielichowych około 19 000. Oczywiście blendery wyposażone są w regulację poziomu obrotów, w postaci pokrętła lub suwaka. Kilku lub kilkunastostopniowa skala regulacji, pozwala na dopasowanie prędkości do naszych potrzeb.
Kupując blender, zwróćmy także uwagę na to jakie funkcje posiada. Przykładowo, opcja turbo pozwala na rozdrobnienie twardych produktów czy też ubijanie ciasta, poprzez chwilowe zwiększenie ilości obrotów. Z kolei korzystając z funkcji pracy pulsacyjnej, uruchamiamy blender tylko w momencie, kiedy naciśniemy odpowiedni przycisk. Dzięki temu, możemy kontrolować to jak bardzo produkt zostanie zmiksowany czy też rozdrobniony.
Oprócz tego, do wyboru mamy również blendery sterowane manualnie, w których prędkość pracy oraz czas jej trwania ustawiany jest ręcznie, oraz blendery elektroniczne. W tych drugich, wystarczy jedynie włączyć odpowiedni program za pomocą przycisku. Urządzenie samo zatem dostosuje prędkość oraz wyłączy się w wybranym momencie.