Soki dla jodu: Jakie produkty spożywcze są bogate w jod?

Soki dla jodu: Jakie produkty spożywcze są bogate w jod?

Jod jest bardzo ważnym minerałem. W rzeczywistości jod jest pierwiastkiem chemicznym i okazuje się, że jest to najcięższy pierwiastek niezbędny do naszego życia. W organizmie człowieka wchodzi w skład hormonów tarczycy.

Pomaga między innymi w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy, co z kolei wspomaga prawidłową przemianę materii w organizmie człowieka. Gdy w organizmie nie ma wystarczającej ilości jodu, produkcja hormonów tarczycy jest zaburzona. Najczęstsze problemy z tarczycą to problemy związane z jodem.

Kiedy nie ma wystarczającej ilości jodu w organizmie, mogą wystąpić różne problemy fizyczne i psychiczne. Na przykład, istnieje zwiększone ryzyko zachorowania na raka, łatwo można przybrać na wadze, a poziom cholesterolu jest podwyższony. Na płaszczyźnie psychicznej, istnieje ryzyko opóźnienia umysłowego, depresji i senności.

W związku z tym, jest to imperatyw, aby upewnić się, że bierzesz dużo żywności bogatej w jod. Jest to prawdą pomimo faktu, że dziś możemy kupić sól kuchenną z dodatkiem jodu jako sól jodowana. Podczas gdy używanie jodowanej soli z pewnością pomaga, o wiele lepiej jest, gdy można uzyskać cały pakiet odżywczy, czyli jod w jego naturalnym gęstym środowisku odżywczym.

Jakie jest więc największe źródło żywności bogatej w jod? Ocean. Woda morska jest najbardziej obfitym źródłem jodu na naszej planecie.

Dlatego też pierwsze miejsce na tej liście zarezerwowane jest dla owoców morza.

Owoce morza

Nie ma absolutnie żadnego innego pożywienia, które mogłoby się równać z owocami morza jako źródło jodu (lub innych ważnych składników odżywczych w tej kwestii). Na przykład, ostrygi, krewetki, homary, dorsz itp. są świetnym źródłem. Dla wegetarian, istnieją różne rodzaje wodorostów i alg. Sea Kelp (duży typ wodorostów), i Kombu (Laminaria) są dwoma z najlepszych źródeł jodu.

To powiedziawszy, uważaj aby nie przyjmować zbyt dużo jodu. Zbyt dużo jodu może być toksyczne i może stanowić problem. Może się to zdarzyć jeśli użyjesz zbyt dużo kombu lub kelpu. Nori (Porphyra) nie jest tak bogata w jod i może być bezpiecznie spożywana. Wakame (Undaria) znajduje się gdzieś pośrodku pomiędzy tymi dwiema grupami. Oto szybki przegląd średnich ilości jodu występujących w algach:

  • Nori: 15 mikrogramów jodu na gram suszonych nori
  • Wakame: 40 mikrogramów jodu na gram suszonego wakame
  • Hijiku: 470 mikrogramów jodu na gram suszonego hijiku
  • Kombu: 2300 mikrogramów jodu na gram suszonego kombu
  • Płatki Kelp: 8000 jodu na gram suszonych kelpów morskich

Suszone algi nori

Zalecane dzienne spożycie jodu wynosi 150 mikrogramów dla osób dorosłych. Dla kobiet w ciąży wartość ta jest nieco wyższa, około 220 mikrogramów, a kobiety karmiące powinny przyjmować około 290 mikrogramów jodu.

Wartości te są podane dla suszonych wodorostów, ponieważ jest to prawdopodobnie forma, w jakiej zamierzasz je uzyskać i wykorzystać w większości przypadków.

Tak więc, jak widać, duże ilości kombu i kelp mogą dostarczyć zbyt dużo jodu, więc bądź ostrożny. Upewnij się, że gotujesz swoje wodorosty i wyrzucasz wodę po tym. Obróbka termiczna zmniejszy zawartość jodu, w przeciwieństwie do surowych wodorostów.

Inną rzeczą, na którą należy uważać, jest kupowanie wodorostów zebranych z czystych, nieskażonych wód.

Rukiew wodna

Ta roślina pochodząca z europejskich i azjatyckich środowisk wodnych, rośnie bardzo szybko i jest uważana za jedno z pierwszych warzyw liściastych spożywanych przez ludzi. Jest źródłem wielu składników odżywczych, a jednym z najbogatszych jest jod. Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem, powinieneś włączyć rukwię wodną do swojej diety jako źródło jodu.

Jajka

Jajka mogą być świetnym źródłem mineralnego jodu (i selenu przy okazji). Upewnij się tylko, że kupujesz jaja z wolnego wybiegu. Jestem bardzo sceptyczna co do zawartości odżywczej jaj z chowu klatkowego. Jedno jajko z chowu pastwiskowego może mieć około 30 mikrogramów jodu.

Nabiał

Nabiał jest kolejnym dobrym źródłem bogatym w jod. Ale przede wszystkim mówimy tu o surowym, niepasteryzowanym nabiale. Bardzo możliwe, że nabiał jest głównym źródłem tego ważnego składnika odżywczego w dzisiejszej standardowej diecie, aczkolwiek prawdopodobnie nie w postaci surowej. Ponieważ nabiał, logicznie rzecz biorąc, pochodzi od zwierząt, które z definicji muszą być wolne do wypasu, unikaj produktów z hodowli przemysłowej i zwierząt karmionych ziarnem. Tylko zwierzęta, które są hodowane na trawie mogą mieć zdrowe ilości jodu i innych zdrowych składników odżywczych. Na przykład ser mozzarella z mleka pastwiskowego jest doskonałym źródłem jodu.

Sól

Jak już wspomnieliśmy, jod jest obecny w soli kuchennej. Jednakże, nie wszystkie marki soli kuchennej są jodowane. Na przykład, naszym preferowanym wyborem soli jest różowa sól himalajska. Nie jest ona jednak jodowana. Tak więc, jeśli kupujesz sól ze względu na zawartość jodu, sprawdź etykiety przed zakupem.

Warzywa

Niektóre warzywa zawierają więcej jodu niż inne. Jednak jego rzeczywista ilość jest bardzo różna. Ponieważ roślina nie może sama syntetyzować jodu z innych pierwiastków chemicznych, musi go wchłaniać z ziemi. W rezultacie stan gleby decyduje o tym, jak dużo jodu zawierają warzywa. Typowymi źródłami jodu wśród warzyw są: szpinak, karczoch, groch, brokuły, kalafior, soja i fasola. W tym samym czasie, niektóre z nich mogą mieć potencjał, aby zakłócić wchłanianie jodu, jak soja i kalafior, na przykład.

Owoce

Owoce mogą być również bogatym źródłem jodu. Na przykład, truskawki, żurawina, daktyle, figi, ananas, kokos, grejpfrut, kiwi, morele, wszystkie zawierają pewne ilości jodu w nich.

Na przykład, filiżanka żurawiny zawiera około 800 mikrogramów jodu. Albo jedna filiżanka truskawek ma około 15 mikrogramów. Staraj się kupować je świeże i organiczne, na przykład na targu rolniczym. Albo używaj wysokiej jakości soków. Jedną z opcji jest użycie soku żurawinowego bez dodatkowego dodatku cukru.

Napoje

Niektóre napoje zawierają więcej jodu niż inne. Jeśli na chwilę pominiemy sokowanie (patrz poniżej) jako najlepszą opcję, możemy powiedzieć, że czarna herbata i kawa są dobrymi opcjami. Kofeina jest obecna zarówno w herbacie, jak i w kawie. Kofeina może mieć pewne negatywne skutki dla zdrowia. Jeśli znasz swoją osobistą tolerancję na kofeinę, nie krępuj się używać tych napojów do zaspokojenia swojego zapotrzebowania na jod.

Inne źródła

Innym źródłem mogą być przyprawy i zioła. Jeśli regularnie używasz np. cynamonu, czarnego pieprzu, kopru włoskiego lub hyzopu, mogą one być dobrym źródłem tego ważnego minerału.

Uważaj na brom

Brom konkuruje z jodem o te same receptory w tarczycy. Dlatego właśnie powinieneś zminimalizować swoją ekspozycję na brom.

Bromy są wszędzie wokół nas. Są częścią napojów bezalkoholowych i gazowanych (po co Ci one w ogóle), pestycydów (kupuj żywność organiczną), plastiku (pij wodę ze szklanych pojemników), pieczywa, leków, itd.

Ponieważ poziom jodu w organizmie może znacznie spaść z powodu ekspozycji na brom, ważne jest, aby oczyścić swoje źródła żywności i swoje środowisko. Nigdy nie osiągniesz stuprocentowego sukcesu (tak jak nigdy nie uda Ci się całkowicie ograniczyć narażenia na zanieczyszczenie powietrza), ale możesz spróbować zminimalizować ryzyko poprzez zminimalizowanie narażenia.

Sokowanie dla jodu

W oparciu o powyższe rozważania, nie powinno być zbyt trudne przygotowanie soków lub smoothies bogatych w jod. Na przykład, jedną z oczywistych metod może być dodanie jogurtu do smoothie jako źródła wapnia i jodu. Upewnij się jednak, że masz organiczny jogurt z bydła karmionego trawą.

Oto kilka innych sugestii na temat napojów, które mogą pomóc w stymulowaniu tarczycy do działania.

Żurawinowy sok detoksykacyjny

Jest to świetny przepis na sok żurawinowy detox. Jest oczyszczający i pyszny, a żurawina i koper włoski w połączeniu dostarczają wystarczającą ilość jodu, aby Twoja tarczyca funkcjonowała lepiej.

Składniki:

  • 1 filiżanka organicznych żurawin
  • 1/2 główki kopru włoskiego
  • 1 organiczne jabłko
  • 1 calowy korzeń kurkumy, obrany

Wyciśnij sok z tych składników i ciesz się.

Przepis na wodę żurawinową i brzoskwiniową

Z żurawiną jako głównym źródłem jodu, to może być wielki domowy napój. Oprócz jodu, otrzymasz również zdrowe ilości witaminy C.

Składniki:

  • 1 filiżanka Organicznej żurawiny (Organic Cranberries)
  • 1/2 organicznej brzoskwini, posiekana
  • 1 organiczna cytryna, obrana i posiekana
  • Czysta woda

Włóż do wody i pozwól jej tam siedzieć przez pół godziny. Jeśli masz czas, możesz przedłużyć ten czas, ponieważ im dłużej będzie siedzieć, tym lepszy będzie jego smak.

Smoothie z wodorostów

Jak wodorosty jest prawdopodobnie jednym z najlepszych źródeł jodu, dlaczego nie używamy go do przygotowania wspaniałego zielonego smoothie? Jednym z pomysłów jest wykorzystanie swojego ulubionego przepisu na zielone smoothie. Następnie, zastąpić lub zwiększyć szpinak lub jarmuż z wodorostów. Jedyną rzeczą, na którą powinieneś uważać, jest to, ile wodorostów tam włożyć. Użyj powyższej tabeli zawartości jodu w różnych odmianach wodorostów, aby określić ich ilość.

Najważniejsze informacje na temat jodu

Jod jest istotnym składnikiem odżywczym, szczególnie ważnym dla prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego. Przede wszystkim wpływa on na tarczycę.

Zbyt mało lub zbyt dużo jodu może być szkodliwe, ale bardziej prawdopodobne jest, że nie otrzymujesz go wystarczająco dużo.

Możesz uzyskać zbyt dużo jodu z żywności, na przykład, jeśli spożywać wodorosty w nadmiarze na konsekwentnej podstawie.

Niektóre owoce i warzywa mogą być dobrym źródłem jodu i można je wykorzystać do przygotowania soków i smoothies. Jednak ich rzeczywista zawartość jodu zależy od warunków wzrostu.

Owadów 24B 26-332 Sławno

+48 447554359

kontakt@greenis-blender.pl