Kilka słów o blenderach

Kilka słów o blenderach

Historia blendera

Chociaż może to być fakt zaskakujący, historia blenderów sięga XIX wieku, oczywiście samego jego końca. Wykorzystywano je wtedy do tak zwanego upłynniania zbóż, czyli do rozdrabniania ich do formy bardziej przystępnej dla człowieka. Co ciekawe, w Wielkiej Brytanii na blendery cały czas mówi się „liquidizers”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza urządzenie do upłynniania rzeczy. Nie tylko zboża były w ten sposób przygotowywane. Współczesne blendery radzą sobie z praktycznie wszystkim.

Juice blender

Funkcja swoistego upłynniania różnych warzyw i owoców cały czas jest dominującą właściwością tego urządzenia. Jeśli chcemy zjeść warzywa lub owoce w formie płynnej czy do płynu zbliżonej, sięgamy po blender. Alternatywa dla niego są sokowirówki i wyciskarki do soku. Za pomocą blendera przygotujemy bardzo zdrowe i pożywne koktajle, które z języka angielskiego określa się mianem „smoothie”. Nie jest to jednak to samo, co w sokowirówkach i wyciskarkach do soku, więc jeśli świadomie chcemy się zabrać za poprawę naszej diety, musimy sobie dokładnie powiedzieć, jakie właściwie są tutaj różnice.

Rodzaje blenderów

Jak działa blender

Blender jest urządzeniem rozdrabniającym. Umieszcza się w nim surowiec, po czym niewielkie, ale bardzo ostrze noże zaczynają go z ogromną prędkością rozcinać na coraz mniejsze fragmenty aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Niszczone są ściany komórkowe zbudowane z niemożliwej dla nas do strawienia celulozy i dzięki temu dostajemy się do enzymów, witamin, minerałów i wszystkiego co najlepsze.

Sokowirówka

Trzeba tutaj rozróżnić to, co dzieje się w blenderach, sokowirówkach i w wyciskarkach. Sokowirówki posiadają szybko wirujące tarcze, których zadaniem jest ścieranie warzyw i owoców, które na nie trafiają. W ten sposób od soku oddziela się wszystkie elementy i pozostawia tylko sam sok. W przypadku wyciskarek proces ten nie jest tak dokładny i w soku pozostaje trochę miąższu. Wielu osobom może to odpowiadać, ale usuwane elementy to przede wszystkim błonnik, który jest bardzo przydatny w naszym układzie pokarmowym i jego całkowite usuwanie nie jest dla nas rozwiązaniem optymalnym. Wszystkie te urządzenia oferują nam inną konsystencję gotowego produktu i trzeba się zdecydować, czy chcemy zachować błonnik, czy wolimy się go jednak całkowicie pozbyć.

Owadów 24B 26-332 Sławno

+48 447554359

kontakt@greenis-blender.pl